Fjälljakt

  Jakt med hund Ripjakt Jaktkort Jaktkarta Jakttryck

Fjälljakt i svenska Lappland – Europas sista orörda vildmark

Vill du göra din drömresa? Den kan du göra nu med din familj eller några vänner. Har du drömt om att vara någonstans i fjällvärlden vid en vacker fjällsjö, där ni inte träffar på några andra människor än de du vill vara med och få ha naturen helt för er själva?

Hyr en helikopter och flyg ut till en fjällsjö, där ni kan få en helt fantastisk vistelse långt från stress och måsten. Långt ut i fjällen hittar ni en härlig natur utan vandringsleder där ni kan slå upp ert läger. Ett bra utgångsläge för fjälljakten

Det finns möjlighet att ha med ett större tält, t ex en tältkåta där ni kan laga mat, elda och umgås. Ni kan ta med er god mat och dryck, vilket ni inte hade kunnat göra utan helikopterns hjälp. Du får en fantastisk vistelse under din tid i fjällen.

Nu kan du börja njuta av din fjälljakt utan att lägga flera dagar på att vandra.

Om du vill kan du jaga på olika ställen under samma resa. Det är bara att avtala tid med helikopterföretaget om hämtning för transport till ett annat drömställe där du kan fortsätta din fjälljakt och ha fler fantastiska upplevelser.

Dessutom vet piloterna väldigt mycket om dessa områden som de gärna delar med sig utav. Här kan du också få tips till nästa fjälljakt.

Har du inte varit med på en fjälljakt så har du verkligen missat något.

Tänk på att det är viktigt att ha bra utrustning när du är i fjällen, för att upplevelsen ska bli behaglig och säker.

fjälljakt
fjälljakt en vacker höstdag

Länsstyrelsen i Norrbottens län erbjuder småviltsjakt på ca 4,2 miljoner hektar statlig mark ovan odlingsgränsen i Norrbottens län. Markerna omfattar skiftande naturmiljöer från ren skogsmark till höglänt fjäll. Jakt på dalripa och fjällripa är vanligast. En stor del av området nedanför fjällkedjan utgörs också av goda skogsfågelbiotoper med tjäder och orre.

Upplåtelsen sker med stöd av rennäringslagen. Hänsynen till renskötseln är därför grunden för jakten. Hundar som förföljer ren får inte användas.

När du ska ut på fjälljakt kan det vara bra att känna till vissa saker.

För att få jaga ska du ha:

 • Statligt jaktkort
 • Jaktkort för småviltsjakt i fjällen
 • Vapenlicens

För att jakten ska fungera så bra som möjligt för bl a jägare och samer finns vissa regler som måste följas.

Jakt skall ske på sådant sätt att olägenhet av betydelse inte uppkommer för rennäringen. Jakträtten gäller ej inom 500 m från ansamling av minst 25 renar inom ett område om 100×100 meter eller mindre.
Det ankommer på jägaren att informera sig om var risk för störning av renskötseln kan inträffa samt att avstå från jakt inom sådana områden. Jägaren bör vara observant på att störningar kan inträffa över hela jaktområdet.

Jakträtten gäller ej inom 1 000 meter från:

 • arbetshage för renskötsel eller slaktplats under tid när
  anläggningen används
 • område där renar samlas ihop, flyttas eller drivs
  inhägnat område för får eller andra betesdjur under tid när
  djuren finns i området
 • permanentbostad, renvaktarstuga eller fritidshus

Jakttillståndet gäller ej för jakt efter rådjur. Det är inte tillåtet att skjuta mer än åtta ripor och tre skogshönsfåglar av arterna orre och tjäder per jaktdag.

Har du eller ditt sällskap ett eller flera tält med en större sammanlagd bottenyta än 18 kvadratmeter kräver det Länsstyrelsens godkännande. Jakträtten kan gå förlorad om man utnyttjar en jaktcamp som inte har erforderligt tillstånd. Anmälan görs till Länsstyrelsen senast 5 dagar innan jakt (helst tidigare).

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

2 svar till ”Fjälljakt”

 1. Profilbild för Tom Wiger
  Tom Wiger

  Hej

  Lite om oss. Vi är fyra möjligen sex stycken jägare som önskar att uppleva den her typ fjälljakt. vi önskar att jakta i1-2 väckar og behövar hjälp med transport. efter som vi är ifrån Norge och inte har planerad jakt i Sverige förr, behövar vi lite hjälp att organsicera den her turen. kunne ni hjälpet oss med det här??
  vi önskar och jaga med hunder og bo i lavvo eller liknande, med transport lite info om vart man anskaffar jaktkort.

  MVH
  Tom WIger

  1. Profilbild för Hyrahelikopter
   Hyrahelikopter

   Hej Tom!

   Du kan hitta mycket information om reglerna för fjälljakt på följande sida på länsstyrelsen, Du kan också kontakta t ex helikopterföretaget Fiskflyg, så kan de hjälpa er med transporten ut i fjällen.

   Vänlig hälsning

   Olle Christensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *