Tillbaka

Jakt med hund på fjället är en optimal jaktupplevelse. Samarbetet med hunden på de stora vidderna, inramade av fjällsluttningarna och fjälltopparna ger en känsla av frihet och samtidigt en liten känsla av sårbarhet. Man upptäcker att man är ganska liten och utlämnad i fjällvärlden, man måste klara sig på egen hand. Det är en fantastisk och lite magisk känsla.

Jakt med hund på fjället är en fantastisk upplevelse, men det innebär också ett ansvar. Det ansvaret är att ha kontroll på sin hund. Samerna har många renar i fjällen och du som jägare har ansvar för att din hund inte förföljer och jagar dessa. Det kan leda till stor ekonomisk skada för samerna samt stort lidande för renarna.

När man kommer till en höjd vet man inte vad som finns nedanför. Stoppa eller kalla in hunden och se efter vad som finns efter höjden. Det händer inte allt för sällan att det står en eller flera renar där och har man inte kallat in hunden innan är det vanligt att hunden springer efter. Jakt med hund innebär att man måste ligga steget före för att få ett bra resultat.

När man kommer upp till fjällen är man väldigt sugen på att jaga. Då är det lätt gjort att man jagar hela dagen och det kan bli för mycket för hunden. I värsta fall kan den skada sig, i bästa fall blir den överansträngd och dagen efter orkar den inte så mycket. Ett tips kan vara att jaga lite sparsamt den första dagen.

Vill du jaga med hund så kan jag verkligen rekommendera ripjakt.

Leave a Reply