Tillbaka Ripan

Jakt över stående fågelhund är en gammal och traditionell jaktform. Man började i Storbritannien och på kontinenten jaga över stående fågelhund i början och mitten av 1800-talet. De svenska fjällen har även de i urminnes tider varit platsen för jakt över stående fågelhund och då efter ripor.

Ripjakten är en mycket social jaktform där man hinner umgås och prata under dagen, det är först vid fågelsituationerna disciplin och skärpa krävs. Jaktformen kräver en hel del vandrande i fjällen men i den otroligt vackra miljön tänker man inte på att man går så mycket. Dessutom bättrar man på sin kondition. Jaktsäsongen på ripa börjar den 25 augusti.

Vapen

Lämpliga vapen är hagelgevär av i stort sett vilket slag som helst. Eftersom man skall bära vapnet extremt mycket så är förstås lätta vapen att föredra. Även vapen med kaliber ända ner till 28 är fullt användbara. Kal 12 eller 20 är dock att föredra ur ammunitionsanskaffnings synpunkt. Ska man jaga på vintern så går det även att jaga med kulgevär (klass 3 och 4).

Flygbolagen och andra transportföretag har olika regler för hur vapnets vitala del ska förvaras under transporten. Kontakta respektive flygbolag för att få reda på vad som gäller.

Vid transporter, särskilt på flyg, krävs ett stabilt fodral och helst en koffert som skyddar vapnet. Försäkringar gäller ej om vapnet skadas under transport om det ej förvarats väl skyddat.

Om vapnet måste transporteras och bäras långt upp till en jaktstuga kan ett fodral som bärs över axeln vara nödvändigt. Om vapnet går att dela är ett kort fodral med axelrem det smidigaste.

Ammunition

Vid ripjakt krävs inga kraftiga laddningar och patronerna blir dessutom lätta att bära. Blyhagel är tillsvidare godkänt för denna slags jakt. Till ripjakt passar alla normala hagelpatroner med hagel US 6 eller 7 med 20 till 30 grams hagelladdning.

Om man jagar i terräng där även all slags skogsfågel kan förväntas finnas bör man ha med några kraftigare patroner för tjäder. Patroner med hagelstorlek US 6 kan användas men vid ex vis frånskott på en stor tupp rekommenderas US 4 eller 5. Använd helst patroner med plasthylsor eftersom patroner med pappershylsa kan ta till sig fukt och svälla och går då inte att använda.

Ammunitionsförvaring

Under transport måste ammunition förvaras åtskilt från vapnet. Om man transporterar större mängder hagelpatroner så finns det speciella ”patronkök” eller koffertar som är inredda för askar eller lösa patroner, ofta för 200-250st. Kontrollera vilka regler som finns för transport av ammunition på ditt resebolag.

För att slippa bära patronerna i fickorna under jakten rekommenderas patronbälte eller väst med patronhållare. En väst med många fickor kan dessutom rymma minikikare, kniv, koppel, vissepipa, kompass mm och fungera som lätt avtagbar redskapsväska som kan bäras oavsett väder och klädsel i övrigt. Reservammunition kan också bäras i ryggsäcken.

Klädsel

Vid ripjakt är man ständigt i rörelse och man måste vara beredd på alla slags väderförändringar. Stiltje med sommarvärme samt kyla och snö kan förekomma under ripjakts säsongen. Lätt och flexibel klädsel i olika lager som lätt kan tas av och på är idealisk.

Ett tunt underställ av modernt konstmaterial som håller fukten borta från kroppen bör alltid användas om inte vädret är så varmt att man går i tunna kläder eller i bara skjortan. Bomullsskjortor och andra bomullsplagg kyler när de blir fuktiga och bör därför inte bäras intill kroppen om man riskerar att bli kall när man rastar el dyl. Ull värmer däremot även om man är våt eller svettig. En tröja eller fleeceplagg som kan tas på när man rastar bör finnas i dagspackningen.

Byxorna behöver inte vara tjocka eller fodrade men de bör var vindtäta och slitstarka och ge skydd mot skrap och buskar. Dessutom skall man se till att de sitter väl och inte hindrar när man går och när man lyfter benen.

En tunn vindtät jacka är ofta det mest praktiska men den måste kompletteras med ett regnställ eller eventuellt en regnponcho som kan användas utanpå kläderna.

Det är inte bara för jakten man behöver ta med sig utrustning. I fjällen måste man vara beredd på att dimma, regn och blåst kan skapa rent av farliga situationer som kan kräva särskild utrustning.

Ett tips

Vid ripjakt och jakt där skyttarna oberoende av varandra går omkring i terrängen med skottklara vapen är säkerhetsfrågorna extra viktiga. Mot uppflygande ripor och skogsfågel blir det i allmänhet låga skott vilket innebär en ytterligare stor säkerhetsrisk. För att alla lättare ska kunna se varandra är det bra att använda färgglada västar och hattar. Dessutom kan man då lättare se varandra på långa avstånd på fjällsidorna. Hundarna bör ha ett färgglatt täcke på sig.

Leave a Reply