Vill du prova på att flyga helikopter på egen hand?

Om du vill, kan du bli helikopterpilot för en dag – ett äventyr att minnas. Det finns företag som erbjuder dig att flyga helikopter tillsammans med en erfaren pilot. Det kan också passa dig som funderar på att gå en helikopterutbildning.

Ni börjar med en teoretisk genomgång på en halvtimme. Därefter flyger ni till ett flygfält där du själv får ta över spakarna. En erfaren pilot sitter naturligtvis bredvid dig hela tiden.

Lär dig flyga helikopter på egen hand!

Det finns även ett träningsredskap som lär dig grunderna i helikopterflygning. Det är i princip en vanlig stol som sitter fast i en ram som har stigspak, styrspak och pedaler. Redskapet heter Heli-Chair och du kan beställa ritningar i PDF-format till ett bra pris.

Tanken med Heli-Chair är att man skall lära sig att flyga helikopter genom att få in reflexerna för att manövrera en helikopter. Stigspak, styrspak och pedaler är kopplade till en sändare som används vid RC flygning.
Du styr alltså en radiostyrd helikopter med kontrollerna i Heli-Chairen. Det ser riktigt roligt ut och jag kan tänka mig att det gör en mycket stor skillnad om du har använt Heli-Chair innan du börjar flyga helikopter på riktigt. På detta sett tränar du upp muskelminne och reflexer. Själva flygkänslan får du dock inte förrän du flyger helikopter på riktigt.

Om du vill flyga helikopter på ett annat sätt

Heli Aviation har tillsammans med robottillverkaren Kuka och Max Planckinstitutet tagit fram en helikoptersimulator som ger dig hisnande upplevelser. Det är en fördel om du ska lära dig flyga helikopter.

Kabinmiljön är från Guimbal Cabri G2 som är fäst på en robot.  Två personer kan befinna sig i kabinen samtidigt.

Tack vare roboten kan du flyga helikopter på ”riktigt” och träna på manövrar som du inte hade kunnat göra med en riktig helikopter utan att störta. Genom detta lär du dig var gränserna går och du får också se vilka konsekvenserna blir om du gör det.

Du kan med simulatorns hjälp snabbare lära dig hur det känns att utföra svåra manövrar, utan att riskera ditt eller helikopterns liv.

2 Responses to “Flyga helikopter”