Svensk helikopterinsats i Afghanistan

Posted on 12. feb, 2011 by in Blogg, Helikopter

Svenska försvarets skulle genomföra en helikopterinsats i Afghanistan, men nu är det stor risk att det blir en haltande operation. Orsaken till detta är att personalen är för dåligt tränad och att de inte har den utbildning som behövs för att de ska kunna genomföra sina helikopteruppdrag. Helikoptrarna kommer inte att kunna hämta skadade soldater i stridszonen.

Efter två års försening var det tänkt att Sverige i april ska ha två svenska sjukvårdshelikoptrar på plats i Afghanistan.  Men som det nu är finns det inte tillräckligt med piloter för att kunna genomföra uppdraget. Det finns nu bara 8 piloter som är villiga att åka iväg men det behövs 20 stycken. Det är därför Försvarsmakten för första gången har för avsikt att utlösa skyldigheten att göra utlandstjänst för att få fram tillräckligt med personal till helikoptrarna. En orsak till att piloterna har tackat nej är att de har för dålig utbildning.

T ex saknar förbandet tillräcklig utbildning för att flyga på hög höjd i hett klimat, landa i dammig miljö. Dessutom har de för dålig rutin i att flyga med mörkerutrustning och även har de för lite träning för att använda de nya kulsprutorna ombord.

Men nu vill chefen för Helikopterflottiljen, överste Magnus Westerlund att de ska åka iväg till Afghanistan och göra enklare uppdrag och i praktiken innebär det ambulanstransport i luften mellan sjukhusen. Vad händer om det behövs helikopter för att hämta skadade soldater och det inte finns andra helikoptrar att tillgå? Förmodligen får det svenska förbandet åka iväg trots sin bristfälliga utbildning.

Leave a Reply